Operatie Beveren

Operatie Beveren | expo

Van het “kleine paradijs der geblesseerden” van Mary Borden naar het “modelhospitaal” van dokter Derache.

In de zomer van 2017 wordt de kerk van Beveren aan de IJzer het kloppende hart van het herinneringsproject Operatie Beveren.
Centraal staan de twee veldhospitalen uit de Eerste Wereldoorlog, gevestigd aan weerszijden van het dorp. In 1915 richt Mary Borden, een Amerikaanse schrijfster,
verpleegster en weldoenster een veldhospitaal L’Hôpital Chirurgical Mobile N°1 op aan de Hoge Seine in Beveren aan de IJzer.

Aan de andere kant van het dorp, aan de Kruisstraat, opent het Belgisch leger in maart 1917 een gloednieuw hospitaalcomplex.
Directeur-hoofdgeneesheer Paul Derache heeft zelf het plan ontworpen voor het nieuwe ziekenhuis en alles tot in detail beschreven.
Dit “modelhospitaal” is door koning Albert “een militair wonder” genoemd.

Ongeveer achthonderd Belgische, Franse, maar ook enkele Britse en Duitse militairen zijn in de hospitalen van Beveren aan de IJzer overleden.
Als eerbetoon aan deze slachtoffers wordt rond de kerk een tijdelijke “dodenakker” ingericht. Elk slachtoffer krijgt zijn houten kruis.
Tegelijk staat deze dodenakker symbool voor alle slachtoffers van oorlogsgeweld.

Sint-Audomaruskerk | Sint-Brigidaplein | 8691 Beveren aan de IJzer
Elke dag van 14 u. - 18 u. | Gratis toegang

Organisatie: Mens & Vrije Tijd Alveringem i.s.m. vzw Medic en met de steun van de federale staat en de Nationale Loterij

Activiteiten i.t.v. Operatie Beveren

donderdag 20 juli 2017 | 19 u.
Vertelwandeling: Het kleine Par(ad)ijs

Tijdens de Eerste Wereldoorlog staan Roesbrugge en Beveren-Kalsijde bekend als Petit Paris. De zeden zijn er losser en het bier vloeit rijkelijk.
Brouwer en burgemeester Cyriel Feys-Callewaert doet er gouden zaken met zijn Forte Brune. Niet toevallig start de vertelwandeling Het Kleine Par(ad) ijs op deze oude brouwerijsite.
De route loopt van de oude brouwerij naar ’t Cappeltje en verder langs de “schreve” over de Hagedoorn naar de Hoge Seine, waar de Amerikaanse verpleegster Mary Borden tijdens de Groote Oorlog
haar “kleine paradijs der geblesseerden” runt. Onderweg wekken gedreven vertellers heel wat straffe verhalen opnieuw tot leven: over bier en brouwers, blauwers en komiezen, beeldenstormers en oorlogsverpleegsters...

Brouwerij Feys-Callewaert | Bergenstraat 8 | 8691 Beveren aan de IJzer
Deelname:  € 5 |  incl. bierproevertje | inschrijven bij Mens & Vrije Tijd Alveringem

donderdag 24 augustus 2017 
Het medisch wonder van Beveren

Met een ervaren gids treed je in het spoor van dokter Paul Derache. Hij bouwde in 1917 een “modelhospitaal”
aan de Kruisstraat in Beveren aan de IJzer. Koning Albert sprak van “een medisch wonder”.

Hoek Lindestraat met IJzerstraat | 8691 Beveren aan de IJzer
Er is een wandeling om 14 u. en een wandeling om 15.30 u.
Gratis deelname