Wandelroutes

Provinciale wandelnetwerkkaarten      

Een wandelnetwerk is een geheel van wandelroutes, waarbij je zelf je route kan uitstippelen aan de hand van knooppunten.                                                                    

IJzervallei

Het grensoverschrijdende wandelnetwerk IJzervallei laat je kennis maken met het natuurlijke rivierlandschap langs de beide oevers van de IJzer. Jaagpaden en autoluwe wegen ontsluiten het natte weideland, doorsneden van kristallen vaarten, beken en grachten. Smokkelpaden en – brugjes brengen je over de ‘schreve’. In de gastvrije en charmante dorpjes proef je de ‘couleur locale’ en de levende tradities van de Westhoek en Frans-Vlaanderen.

€ 6

Heuvelland

Dagenlang stappen op en rond de heuvels van de Westhoek, het zal je geen moment vervelen. Het netwerk spreidt zich als een lappendeken over de West-Vlaamse bergen en over een stukje Frans-Vlaanderen. Hier zijn ongeveer 270 km verkeersluwe en onverharde wandelpaden verbonden tot een netwerk. Typisch voor het Heuvelland is de 'couleur locale' met de streekgastronomie, de vele bruine kroegen onderweg en de vriendelijke plattelandsbewoners die je met plezier wegwijs maken in hun cultuur.

€ 6

Hoppeland

Met het wandelnetwerk Hoppeland geniet je van de uitgestrekte landschappen in en rond Poperinge. De streek, en zeker de stad Poperinge, bieden heel wat hopproducten. Na een stevige wandeltocht op het netwerk, kan je genieten van een plaatselijk gebrouwen biertje zoals Hommelbier, Sint-Bernardus of een alom geprezen Westvleteren. In Poperinge kan je de hoppesfeer helemaal opsnuiven via heel wat streekproducten op basis van hop. Met het wandelnetwerk kan je zowel de grens met Frankrijk oversteken alsook moeiteloos overstappen op de wandelnetwerken IJzervallei en Heuvelland.

€ 6

Ieperboog

Wie eenmaal geproefd heeft van de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom van het bosrijke gebied ten zuiden van Ieper, krijgt er nooit genoeg van. Provinciedomein De Palingbeek, de Verdronken Weiden en Zillebekevijver vormen de basis van het netwerk.Ga op ontdekking en stap door de glooiende landschappen, de weiden, hagen, knotboomrijen, poelen, kleine bosjes, mooie hoeves en de typische dorpen van onze charmante Westhoek.

€ 6

Westkust

Wandel in en rond de Westkustduinen en ontdek het gevarieerde landschap van de Vlaamse Kust. Wandelaars kunnen er genieten van duinlandschappen, bossen, strand, zee en bruisende badplaatsen. Westtoer selecteerde de meest aantrekkelijke en veilige wandelwegen en verbond deze tot een samenhangend netwerk. Het wandelnetwerk Westkustduinen loop over de gemeenten De Panne, Koksijde en Nieuwpoort.

€ 6

 

Deze provinciale wandelroutes verkennen telkens een stukje van Alveringem

Brouckmolenroute (7km)

Deze wandelroute verkent het waterrijke landschap van de IJzerbroeken, op de grens van de polders en zandleemstreek. Via rustige plattelandswegen, graspaden en het jaagpad van de IJzer ontdek je de landelijke omgeving tussen Beveren aan de IJzer en Stavele. Van op de IJzeroever geniet je van mooie vergezichten op de broeken en bij helder weer vervolledigen de West-Vlaamse heuvels het unieke panorama. Verder leidt de wandeling je naar de witte stenen Brouckmolen.

€ 2

Dode IJzerroute (7,8 km)

Deze wandeling start bij de brug over de IJzer in Roesbrugge en verkent het grenslandschap langs deze kronkelende stroom. De tocht verloopt voor drie kwart over verkeersvrije paden zoals fraaie kerkwegels en graspaden. Een natuurexploratiepad volgt de Zwijnbeek, de IJzer en de Heidebeek en ontsluit het vochtige weilandengebied langs de grens. Het landschap is er zacht golvend, open en biedt enkele markante vergezichten. De dorpen Roesbrugge en Haringe zorgen met hun rijk cultuurhistorisch erfgoed, hun bewogen geschiedenis en hun herbergen voor de “couleur locale” onderweg.

€ 2

Pannendorproute (8,1 km)

De wandelroute start aan het Mout- en Brouwhuis de Snoek in Alveringem en verkent het landschap aan weerszijden van de Lovaart. Aan de rechteroever komt het tracé langs de Leerzevaart en langs de plaats waar het pannendorp zich bevond, een voormalige dakpannenfabriek met bijhorende arbeiderswoningen ter hoogte van het gehucht Fortem. Aan de linkeroever leidt de route naar Oeren, een dorpskern met een kerk, een Belgische soldatenbegraafplaats, enkele hoeves en een café.

€ 2

Zannekinroute (6,5 km)

Deze wandelroute brengt de wandelaar op de grens van Lampernisse en Alveringem doorheen een bont lappendeken van vette weilanden, akkers, sloten en grachten, doorspekt met archeologische sporen en middeleeuwse hoevesites. Het komgrondengebied van Lampernisse, waar de Grote en de Kleine IJzerbeek kronkelend hun weg zoeken, behoort tot de grootste aaneengesloten open ruimtes van Vlaanderen en is als landschap beschermd.

€ 2

 

Andere wandelroutes door Alveringem                      

Met Sint Arnold op stap: over brouwen en brouwers in Alveringem (7 km)

Deze gids brengt de sporen van vroegere brouwerijen, afspanningen, brouwerij-boerderijen, herbergen, mouterijen, brouwerswoningen, enz. in de kleine gemeente Alveringem in beeld. De route is opgevat als een wandeling doorheen het dorp, waarbij de belangstellende de verschillende sporen kan ontdekken. Van elk van de brouwerij-sites vindt de lezer/wandelaar de geschiedenis van de brouwerij en de familie(s) die haar uitbaatten. In Alveringem werd geen dorst geleden! Oude foto's illustreren de oude of verdwenen toestand van de sites die bezocht worden.

€ 10

Verhalen voor onderweg: van Sint-Ricquiers naar (H)oeren ( 5km – 5,5 km)

Alveringem draagt in zich een rijk verleden. De vele relicten liggen over het grondgebied van de negen deelgemeenten verspreid. Twee woonkernen zijn in dat opzicht tegenpolen. Deze wandelroute voert u langs de verkeersluwe wegen van Sint-Rijkers en Oeren.  Sint-Rijkers kan terugblikken op een verleden dat zijn neerslag vindt in de vele relicten. Oeren staat model voor een woonkern waar de geschiedenis nog tastbaar aanwezig is en er het leven inkleurt.

€ 4

Ook beschikbaar bij Toerisme Alveringem                                                  

  • Beverdijkroute (8,2 km) - € 2
  • Brabanthoekroute (6,6 km) - € 2
  • Doornpanneroute  (8 km) - € 2
  • Ringslotroute (9 km) - € 2
  • Sint-Sixtusroute (7,1 km) - € 2
  • Ter Yderoute (7,1 km) - € 2
  • Westhoekroute (14,4 km) - € 2

Meer uitleg omtrent deze wandelroutes kun je vinden op www.toerismewesthoek.be

 

Wandelnetwerkplanner

Via www.toerismewesthoek.be/nl/wandelrouteplanner kun je nu ook zelf je wandelroute uitstippelen.
Pas je traject aan naargelang je eigen zin!