Fietsroutes

Provinciale fietsnetwerkkaarten                                                                                      

Westtoer vernieuwt het fietsnetwerk in West-Vlaanderen tussen 1 oktober 2015 en 26 maart 2016.
Het nieuwe fietsnetwerk zal nog uitgebreider en veiliger zijn met nieuwe fietspaden, bruggen, tunnels, toegankelijke natuurgebieden, nieuwe bezienswaardigheden, extra rustpunten, duidelijkere knooppuntenborden, betere nummering, …

Vanaf 26 maart 2016 is het nieuwe fietsnetwerk volledig klaar en kan je de nieuwe trajecten ontdekken.

Fietsnetwerk Westhoek

Ruim 1110 kilometer fietsplezier door de groene, vlakke polders, over glooiende heuvels en langs historische stadjes, pittoreske dorpen en getuigen van de Eerste Wereldoorlog. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt. De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes.

€ 8

Fietsnetwerk Leiestreek

Ruim 1.100 kilometer fietsplezier langs kanalen en oude spoorlijnen, door bruisende steden en in het glooiende, groene landschap tussen Leie en Schelde. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt. De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes van de Leiestreek in Oost- en West-Vlaanderen.

€ 8

Fietsnetwerk Brugse Ommeland

Ruim 930 kilometer fietsplezier door bossen en polders, langs kastelen en kanalen met pittoreske dorpen en stadjes onderweg. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt. De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes.

€ 8

Fietsnetwerk De Kust

Ruim 350 kilometer fietsplezier langs zee en strand, door duinen en natuurgebieden, in levendige badplaatsen, kuststeden en door de vlakke en groene polders van het hinterland. Stippel zelf je fietsroute uit en geniet van knooppunt tot knooppunt. De onmisbare fietsnetwerkkaart leidt je naar de leukste plekjes. . 

€ 8

Fietsnetwerkbox

De fietsnetwerkbox bundelt de fietsnetwerkkaarten van de vier regio’s in een handige doos.  Als toemaatje vind je in de box een handige en leuke pocket met tien suggestieroutes op de knooppunten van het nieuwe Fietsnetwerk West-Vlaanderen.

€ 25

  

Provinciale fietsroutes 14-18

Aller-Retour (37 km)

Deze fietsroute volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug.  Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie’ krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour’ nog een extra dimensie.

€ 2

POP (41 km)

POP gaat terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog achter het front. Poperinge was de eerste halte na de hel waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven. Poperinge, of POP zoals de Britten zegden, werd vier jaar lang overspoeld door vreemde troepen. In POP, dicht bij de burgers, kwamen ze enkele dagen rusten of ... stonden ze terecht voor hun falen binnen het oorlogsbedrijf.

€ 2

 

Ieperboog (36 km)

De Ieperboog ontstond eind oktober 1914. Er vormde zich een boogvormig front rond Ieper. De beide legers groeven zich in en vochten vanuit een onafgebroken systeem van loopgraven en mijngangen. Van mei 1915 tot augustus 1917 bleef de ‘Kleine Ieperboog’ nagenoeg ongewijzigd. Er sneuvelden een half miljoen militairen van meer dan 50 nationaliteiten. Daardoor werd “the Salient” een van de meest beruchte langs het Westelijke front.

€ 2

Niemandswater (45 km)

Niemandswater vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.

€ 2
 

Cogge-Geeraert (41 km)

Cogge-Geeraert laat je kennis maken met het verhaal van de inundatie en de mythische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert.  De route maakt de verbinding met Nieuwpoort met o.m. het Koning Albert I-monument aan de Ganzepoot en het nieuwe bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort. Het traject loopt vervolgens een eindje op de Frontzate, de voormalige spoorwegbedding die Nieuwpoort met Diksmuide verbond.

€ 2

Gifgas (41 km)

Op 22 april 1915 openen Duitse troepen ongeveer 6000 gasflessen gevuld met chloorgas over een 6 km lange frontlijn tussen de Stampkothoeve en ‘t Halfweghe huys. Die dag en de dagen daarna verloren ongeveer 5.000 soldaten en burgers het leven en duizenden anderen bleven levenslang gevolgen van het gas ondervinden. De inzet van dit massavernietigingswapen wordt aanzien als het begin van de chemische oorlogsvoering.

€ 2

The Legacy (37 km)

The Legacy laat je kennis maken met het monumentale erfgoed van de Slag van Passendale. De route start aan het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke en doet verder een twintigtal sites aan, waaronder Polygoonbos, het Canadees Gedenkteken Crest Farm en Tyne Cot Cemetery om opnieuw in Zonnebeke te eindigen.

€ 2

 

 

  

 

Oorlogsroute in Groot-Alveringem

Splinters - oorlogskruistocht (45 km)

‘Splinters’ is een herdenkingstocht op Alveringems grondgebied.
Het is een route tussen gefolterde en verbrande dode bomen, van een denkbeeldig slagveld geplukt en herplant achter de frontlinie van weleer.

Deze bomen brengen een hommage aan doodgewone mannen, vrouwen en kinderen die letterlijk en figuurlijk geraakt werden door het absurde oorlogsgeweld.

Volledige route (fiets-auto): 45km
Fiets- en wandellussen: van 6,5km tot 25km

€ 2

Deze provinciale fietsroutes verkennen ook telkens een stukje van Alveringem       

De Moerenroute (39 km)

Deze fietsroute leidt langs stemmige Veurne-Ambachtse dorpjes en door een gevarieerd landschap: de polders, het Veurne-Ambachtse Houtland, meer glooiend en meer van struiken en bomen voorzien, en tenslotte de Moeren, het laagste punt van België, ontstaan door droogmaking in de 17e eeuw en een fascinerend gebied. Vertrekkend uit Wulveringem doet de route achtereenvolgens Izenberge, Gijverinkhove, Leisele, Houtem en Vinkem aan. Je vindt langs het tracé een kasteel, zoals in Beauvoorde, of een openluchtmuseum, zoals in Izenberge, stemmige dorpspleintjes, molens en oude hoeven.

€ 2

Frontierenroute (41 km)

Op deze fietsroute wordt het grenslandschap ten noord-westen van Poperinge verkend. Ooit was dit één Vlaanderen, tot de Slag aan de Peenebeek het in 1677 onder twee mogendheden verdeelde. De grenslijn wordt voor een groot deel gevormd door de Heidebeek die zich een weg baant door een zacht glooiend landschap en in Roesbrugge in de IJzer uitmondt. Talrijke elementen langsheen het traject verwijzen naar de intense smokkelbedrijvigheid die 200 jaar lang in deze streek heerste. Vertrekkend uit Watou, leidt de tocht naar het Franse dorpje Houtkerque. Vervolgens gaat het richting Rexpoëde en Oost-Cappel.

€ 2

Veurne-Ambacht (48 km)

De Veurne-Ambachtroute verkent het open landschap van het Blote en de eeuwenoude Kasselrij Veurne-Ambacht. Uitgestrekte akkers en weiden, doorsneden van waterloopjes, verspreide oude abdijhoeven en kleine, geborgen dorpskernen bepalen er het landschap. Vertrekkend vanuit Koksijde leidt de tocht o.m. naar Veurne, het polderdorpje Steenkerke, de Oerenbroeken, Alveringem en Zoutenaaie. De terugweg voert door de beboste duinen van De Doornpanne en de Hoge Blekker.

€ 2

Andere fietsroutes door Alveringem                                                                                     

Ghesellen van de Kastelnij Veurne (50 km)

Vanaf het stadscentrum van Veurne, waar een wandeling uitgewerkt is, bezoekt de eerste route achtereenvolgens Steenkerke, Eggewaartskapelle, Zoutenaaie, Alveringem, Sint-Rijkers, Gijverinkhove, Izenberge, Leisele, Beauvoorde (met een wandeling), Bulskamp en weer Veurne.

De eerste route is toegewijd aan abt Druve, die enkele keren in het verhaal opduikt, en natuurlijk was ook de strenge baljuw in ‘zijn’ kasselrij nooit ver weg…

€ 3

Kerkentocht doorheen Alveringem (40 km)

Deze route leidt je fietsend door de Alveringsme kerkgeschiedenis.  Fietsen langs de kerken in Alveringem is eigelijk een toertje langs de landelijke dorpskernen van onze deelgemeenten. Het is een flinke tocht, die je kan opdelen in etappes.

€ 2

 

Op verkenning over de schreve (46 km)

Je toert voornamelijk rond aan de andere kant van de “schreve” in een streek met een rijk maar ook bewogen verleden. De zuiderburen noemen ze ook Le Pays du Lin omwille van het vele vlas dat er wordt geteeld. Aan de hand van foto’s en uitleg pogen we je een bescheiden beeld op te hangen van dit verleden en hebben we ook oog voor het heden.
De brochure is een combinatie van een fietstocht (46 km) en een wandeltocht (7,6 km).

€ 3

BIER! Een vloeibare oorlogsgeschiedenis (37 km)

Een fietsverkenning achter het IJzerfront in de zomer van 1918. Historicus Frank Becuwe neemt niet alleen de geïnteresseerde in het historisch brouwbedrijf en de dito biercultuur maar ook de fietsrecreatieve cultuurtoerist mee naar de laatste zomer van de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van een aantal relicten van dorpsbrouwerijen, gelegen op het fietsroutenetwerk, brengt hij op een meeslepende wijze het rijke, niet altijd evidente verhaal van de vele oorlogsbrouwsels waarmee de duizenden soldaten. die achter het IJzerfront gekantonneerd waren, hun dorst lesten.

€ 14 (voor de publicatie - 96 pagina's)  - verkrijgbaar bij Mout- & Brouwhuis de Snoek, Fortem 40, Alveringem

Ook beschikbaar bij Toerisme Alveringem

 • Boterlandroute (44 km)
 • Cobergherroute (51 km)
 • Fleternaroute (50 km)
 • Hoppelandroute (43 km)
 • IJzerbroekenroute (39 km)
 • Krekedalroute (47 km)
 • Lange Lisroute (39 km)
 • Schoorbakkeroute (44 km)
 • Schreveroute (46 km)
 • Tabaksroute (45 km)
 • Vredesroute (45 km)
 • West-Vlaamse Bergen (45 km)

Meer uitleg omtrent deze fietsroutes kun je vinden op www.toerismewesthoek.be

 

Fietsrouteplanner

Via www.toerismewesthoek.be/nl/fietsrouteplanner kun je zelf je fietsroute uitstippelen.
Pas je traject aan naargelang je eigen zin!