Nieuws

Nieuw logiesdecreet in de steigers

Op 1 april 2017 treedt het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Het nieuwe decreet vereenvoudigt de administratieve regels voor wie toeristen tegen betaling laat overnachten, maar veiligheid en kwaliteit blijven essentieel. De basisnormen in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne blijven voor elk logies gelden. Net als de verplichte aanmelding. De huidige verplichte toeristische vergunning wordt vervangen door een vrijwillige erkenning, al dan niet met een comfortclassificatie.

Enkel de tekst van het nieuwe logiesdecreet is op dit moment definitief. Als de uitvoeringsbesluiten, die alle concrete normen en procedures vastleggen, definief zijn goedgekeurd door de Vlaamse regering (waarschijnlijk midden maart 2017), vind je deze informatie hier overzichtelijk terug, samen met modeldocumenten en standaardformulieren.

Wat kan je als logiesuitbater in aanloop naar het nieuwe decreet doen?

  • Je logies is vergund: je hoeft momenteel niets te doen. Je logies zal op 1 april 2017 automatisch aangemeld zijn voor het nieuwe logiesdecreet. In de loop van 2017 zal Toerisme Vlaanderen je zelf contacteren om je vergunning om te zetten in een erkenning. Het bijhorende schildje toont de buitenwereld dat jouw logies voldoet aan normen. Bij een bezoek ter plaatse zullen we voor hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en vakantieparken meteen een nieuwe berekening maken van de comfortclassificatie.
  • Je logies is aangemeld: het zal op 1 april 2017 automatisch aangemeld zijn voor het nieuwe logiesdecreet. Je kan eventueel al stappen ondernemen in verband met het verplichte brandveiligheidsattest. Lees meer over het logiesdecreet en brandveiligheid.
  • Je logies is niet aangemeld: meld jouw logies dan zo snel mogelijk aan. Het is dan op 1 april 2017 ook automatisch aangemeld voor het nieuwe logiesdecreet. Lees hier hoe je jouw logies kan aanmelden. 

Bron: Toerisme Vlaanderen

Update

Vrijdag 17 maart 2017  keurde de Vlaamse regering de uitvoeringsbesluiten van het nieuwe Vlaamse logiesdecreet goed. 
Het nieuw logiesdecreet treedt daarmee officieel in werking op 1 april 2017.

Toerisme Vlaanderen bundelt hier alle nuttige informatie.
Een algemeen overzicht vind je terug in de folder onderaan deze pagina.