Starten met een eigen zaak

Voor je start

De voorwaarden om een onderneming op te starten zijn:

  • meerderjarig zijn
  • burgerrechten genieten
  • handelingsbekwaam zijn
  • nationaliteit:
    • burgers uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland kunnen een onderneming oprichten;
    • burgers uit andere landen dienen over een verblijfsvergunning en beroepskaart te beschikken.

Starten doe je stap voor stap

Op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen kun je ook een schematisch stappenplan terug vinden.

Starten met kennis van zaken (infobrochure Agentschap Innoveren & Ondernemen)

West-Vlaamse Starterslijn

010 690 090

Starters kunnen hier terecht met al hun vragen over het opstarten van een onderneming.

Interessante links voor starters

Starten met een horecazaak?

Om starters optimaal te begeleiden ontwikkelde Horeca Vlaanderen een uitgebreide startersbrochure met alle formaliteiten en een overzicht van de belangrijkste wetgeving.
Een must-read voor elke startende ondernemer! (zie onderaan de pagina)

Horeca Vlaanderen | Algemeen

Horeca Vlaanderen biedt reeds enkele jaren startersopleidingen aan tijdens de Horeca Expo Gent (telkens in november).
Vanaf nu zullen we elke maand een startersopleiding aanbieden, gespreid over Vlaanderen. De eerste sessie staat gepland op maandag 26 juni 2017 (9 u. tot 12 u.) in Gent.

Nadien bieden we sessies aan in:

  • Sint-Niklaas, op 20 september 2017 (9 u. tot 12 u.)
  • Antwerpen, op 23 oktober 2017 (9 u. tot 12 u.)
  • Tijdens Horeca Expo Gent, van 19 tot 23 november 2017: elke dag één opleiding, op zondag 19/11 zijn er zelfs twee sessies
  • Brugge, op 19 december 2017 (9 u. tot 12 u.)

Al deze startersopleidingen zijn gratis voor startende ondernemers in de horeca. Inschrijven kan hier